Rautatieliikenne

Tämä visualisointi näyttää tietoja Suomen rautatieliikenteestä itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlapäivältä 6.12.2017 sekä sitä edelliseltä päivältä. Voit myös ladata täältä itsellesi valmiin Power BI Desktop -tiedoston, johon saat päivitettyä minkä tahansa kuluvan ja sitä edellisen päivän liikennetiedot.Laajenna raportti koko näytön tilaan kehyksen oikeassa alakulmassa olevalla painikkeella. Visualisointi on toteutettu ilmaisella Power BI Desktop -ohjelmalla ja julkaistu Power BI -pilvipalvelussa. Raporttia ei ole optimoitu mobiililaitteille.

Taustaa

Laadin visualisoinnin alkujaan Oppilaitosten IT-päivien luentodemoksi ja päätin lopulta julkaista siitä vilahduksessa myös version, joka noutaisi automaattisesti sekä kuluvan että edellisen päivän liikenteen. Valitettavasti toteutuksessa käytetty tekniikka ei salli raportin päivitystä Power BI -pilvipalvelussa, joten näin meille jää pysyvä Power BI -muisto itsenäisen 100-vuotiaan Suomen sekä 6.12.2017 että sitä edeltävän päivän liikenteestä.

Liikenneviraston rajapinnasta voi hakea halutun päivän liikennetiedot esimerkiksi kutsulla: http://rata.digitraffic.fi/api/v1/trains/2017-12-06. Jotta Power BI:ssä voisi muodostaa dynaamisen kuluvan päivän kyselyn, kyseisen päivän määritykseen tarvitaan esimerkiksi funktiota DateTime.LocalNow(). Mutta … Power BI -pilvipalvelu ei valitettavasti päivitä sellaisia tietolähteitä, joiden url-osoite määritetään funktion avulla.

Voit äänestää ideaa, jossa pyydetään toteuttamaan ominaisuus Power BI -pilvipalveluun: https://ideas.powerbi.com/forums/265200-power-bi-ideas/suggestions/9312540-make-functions-refreshable-when-the-data-source-is

Lataa itsellesi manuaalisesti päivitettävä versio

Datan voi kuitenkin päivittää Power BI Desktop -ohjelmassa, joten lataa itsellesi manuaalisesti päivitettävä versio täältä: Rautatieliikenne.zip

Datan päivitys tapahtuu Power BI Desktopissa komennolla Home > Refresh (Aloitus > Päivitä).

Valitse yksityisyysasetuksiksi Public (Julkinen), kun sitä kysytään.

yksityisyysasetukset

Oletusarvoisesti yli 1 minuuttia aikataulusta myöhästyneet junat lasketaan myöhästyneiksi.

Jos haluat muuttaa myöhästymisrajaa, voit tehdä sen ennen datan latausta kyselyeditorin puolella. Siirryt kyselyeditoriin komennolla Home > Edit Queries (Aloitus > Muokkaa kyselyitä) ja vaihda myöhästymisraja minuuteissa. Sulje kyselyeditori ja suorita datan päivitys.

myöhästymisraja

Lähteet

Laatija Heidi Enho, Corellia Helsinki Oy

naama ja logot

Leave a Reply