Rautatieliikenne

Tämä visualisointi näyttää tietoja Suomen rautatieliikenteestä itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlapäivältä 6.12.2017 sekä sitä edelliseltä päivältä. Voit myös ladata täältä itsellesi valmiin Power BI Desktop -tiedoston, johon saat päivitettyä minkä tahansa kuluvan ja sitä edellisen päivän liikennetiedot.Laajenna raportti koko näytön tilaan kehyksen oikeassa alakulmassa olevalla painikkeella. Visualisointi on toteutettu ilmaisella Power BI Desktop -ohjelmalla ja julkaistu Power BI -pilvipalvelussa. Raporttia ei ole optimoitu mobiililaitteille.

Taustaa

Laadin visualisoinnin alkujaan Oppilaitosten IT-päivien luentodemoksi, mutta päätin lopulta tehdä siitä myös Vilahdukseen julkaistavan version, joka noutaisi automaattisesti sekä kuluvan että edellisen päivän liikenteen. Valitettavasti toteutuksessa käytetty tekniikka ei salli raportin päivitystä pilvipalvelussa, joten näin meille jää pysyvä Power BI -muisto itsenäisen 100-vuotiaan Suomen sekä 6.12.2017 että sitä edeltävän päivän liikenteestä.

Liikenneviraston rajapinnasta voi hakea halutun päivän liikennetiedot esimerkiksi kutsulla: http://rata.digitraffic.fi/api/v1/trains/2017-12-06. Jotta Power BI:ssä voi muodostaa dynaamisen kuluvan päivän kyselyn, kyseisen päivän määritykseen tarvitaan funktiota DateTime.LocalNow(). Mutta … Power BI -pilvipalvelu ei suostu päivittämään sellaisia tietolähteitä, joiden url-osoite määritetään funktion avulla.

(Selvittelen paremmalla ajalla, josko pulmaan löytyisi ratkaisu.)

Lataa itsellesi manuaalisesti päivitettävä versio

Datan voi kuitenkin päivittää Power BI Desktop -ohjelmassa, joten lataa itsellesi manuaalisesti päivitettävä versio täältä: Power BI tutuksi.zip

Datan päivitys tapahtuu Power BI Desktopissa komennolla Home > Refresh (Aloitus > Päivitä).

Valitse yksityisyysasetuksiksi Public (Julkinen), kun sitä kysytään.

yksityisyysasetukset

Oletusarvoisesti yli 1 minuuttia aikataulusta myöhästyneet junat lasketaan myöhästyneiksi.

Jos haluat muuttaa myöhästymisrajaa, voit tehdä sen ennen datan latausta kyselyeditorin puolella. Siirryt kyselyeditoriin komennolla Home > Edit Queries (Aloitus > Muokkaa kyselyitä) ja vaihda myöhästymisraja minuuteissa. Sulje kyselyeditori ja suorita datan päivitys.

myöhästymisraja

Lähteet

Laatija

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *